Pieczone pierogi z rybą


Ciasto:

 0,5 kg mąki

 1 kostki masła

 1  śmietana kwaśna

 2 dag drożdży

 2 żółtka

 szczypta soli

 szczypta cukru


Farsz do pierogów:

 0,75 kg białej ryby

 1 jajko

 cebula

 2 łyżki masła

 sok z cytryny

 pieprz biały

 świeżo posiekana natka pietruszki

 sól

 2 ząbki czosnku


Sos tatarski:

 domowe ogórki konserowoe

 domowe grzybki marynowane

 cebulka

 1 łyżka domowego majonezu

 3 łyżki kwaśnej śmietany

 szczypta soli, pieprzu czarnego i cukru.


Sposób wykonania farszu:

Rybę oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Ostudzić rybę i zmielić . Podsmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać do farszu. Posiekać drobno  natkę pietruszki i ząbki czosnku, również dodać do farszu. Na koniec dodać jajko, masło,doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.


Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkować je a następnie wykrawać z niego kółka. Nakładać po łyżeczce farszu na wykrojone z ciasta koła, zlepiać jak tradycyjne pierogi i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierogi należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawami: ziołami prowansalskimi i/lub czarnuszką.

Pierogi piec 20 min. 180 stopni.

Pieczone pierogi z rybą podane są z sosem tatarskim.


Powrót