Pieczone pierogi z rybą
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 kostki masła
1 śmietana kwaśna
2 dag drożdży
2 żółtka
szczypta soli
szczypta cukru
Farsz do pierogów:
0,75 kg białej ryby
1 jajko
cebula
2 łyżki masła
sok z cytryny
pieprz biały
świeżo posiekana natka pietruszki
sól
2 ząbki czosnku
Sos tatarski:
domowe ogórki konserowoe
domowe grzybki marynowane
cebulka
1 łyżka domowego majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli, pieprzu czarnego i cukru.
Sposób wykonania farszu:
Rybę oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Ostudzić rybę i zmielić . Podsmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać do farszu. Posiekać drobno natkę pietruszki i ząbki czosnku, również dodać do farszu. Na koniec dodać jajko, masło,doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkować je a następnie wykrawać z niego kółka. Nakładać po łyżeczce farszu na wykrojone z ciasta koła, zlepiać jak tradycyjne pierogi i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierogi należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawami: ziołami prowansalskimi i/lub czarnuszką.
Pierogi piec 20 min. 180 stopni.
Pieczone pierogi z rybą podane są z sosem tatarskim.