Pierogi z rybą


Ciasto:

 0,5 kg mąki

 1/3 kostki masła

 ciepła woda

 szczypta soli


Farsz do pierogów:

 0,75 kg białej ryby

 1 jajko

 cebula

 2 łyżki masła

 sok z cytryny

 pieprz biały

 świeżo posiekany koper

 sól


Sposób wykonania farszu:

Rybę oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące
i obsmażyć. Ostudzić rybę i zmielić . Podsmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać do farszu. Koperek posiekać drobno i także dodać do farszu. Na koniec dodać masło, jajko, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem białym.

Pierogi ugotować w gotującej, osolonej wodzie.


Pierogi z rybą podane są z surówką z domowej kapusty kiszonej, cebuli, marchwi i jabłka z dodatkiem przypraw: cukru, soli, pieprzu i oleju.


Powrót