Pierogi z rybą
Ciasto:
0,5 kg mąki
1/3 kostki masła
ciepła woda
szczypta soli
Farsz do pierogów:
0,75 kg białej ryby
1 jajko
cebula
2 łyżki masła
sok z cytryny
pieprz biały
świeżo posiekany koper
sól
Sposób wykonania farszu:
Rybę oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące
i obsmażyć. Ostudzić rybę
i zmielić . Podsmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać do farszu. Koperek posiekać drobno
i także dodać do farszu. Na koniec dodać masło, jajko, doprawić sokiem z cytryny,
solą i pieprzem białym.
Pierogi ugotować w gotującej, osolonej wodzie.
Pierogi z rybą podane są z surówką z domowej kapusty kiszonej, cebuli, marchwi i jabłka z dodatkiem przypraw: cukru, soli, pieprzu i oleju.